Koka soppa på en spik. Testa förekomsten av C-vitamin i maten! Surdegsbröd.

Apropå att koka soppa på en spik, citerar jag Emma Skogmalms referat i Allt om Mat.

"Ett enkelt knep att få i sig mer järn är att tillaga maten i en gjutjärnsgryta."

"Upptaget av vegetabiliskt järn försämras av kaffe, te och eventuellt även kalcium, men stimuleras av vitamin C. Drick därför helst te, kaffe och mjölk mellan måltiderna och se till att alltid äta C-vitaminrika grönsaker till maten."

 [God Morgon + Järn
Juice och fruktkött av apelsin,
passionsfrukt- och kaktusfikonjuice,
vitamin C, mineralämne
(järn laktat). Juicehalten är 99,9%.
Juicerna är från koncentrat.
Motsvarar juice från 2 kg frukt. Bloggerskans "inpass".]

*"Organiska syror som finns i till exempel vinäger, surkål, ättiksgurka och surdegsjäsning av bröd och groddning av baljväxter bryter ner fytinsyran och bidrar till ett ökat järnupptag."

Till sist en slutkläm i referatet, från den 16 augusti 2009. "OBS! För högt järnvärde är inte heller bra att ha."

Referatets källor: geblod.nu, livsmedelsverket, vårdguiden


Testa förekomsten av C-vitamin i maten! Gå till "Resurscentrum för Kemi i Skolan" (Umeå universitet) http://school.chem.umu.se/Experiment/P25

OBS! Kasta bort den mat du testat så att ingen äter den av misstag! 


 
"Fytinsyra binder järn, magnesium, zink och andra mineraler vilket försämrar upptaget av dessa mineraler i tunntarmen. Som tur är finns det sätt att motverka fytinsyrans hämmande effekter. [Se t. ex. ovan.*]

Fytinsyra finns naturligt i fullkornsprodukter som bröd, musli, råris, baljväxter samt i nötter och fröer."

"Bröd och fytinsyra
Fytinsyran finns i skaldelarna på spannmålskärnan..."

"Surdeg och fytinsyra
Vid surdegsjäsning av bröd bryts mycket av fytinsyran ner, vilket förbättrar upptaget av mineraler av järn, magnesium och zink från brödet. Jäst och mjöl innehåller ett enzym som bryter ner fytinsyra. Bröd som jäst under lång tid kommer därför att innehålla mindre mängd fytinsyra."
(http://www.brodinstitutet.se/index.asp?page=2&aktuellt_id=63)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0