Mina 200-åriga saffranssemlor

 
Saffranssemlor med lingongrädde

(Receptet hämtat från "Meny", vecka 9 2006.)

"Det är lätt att tro att saffranssemlor är ett trendigt försök att piffa upp fettisdagsbullarna, men semlor kryddade med saffran förekom redan för ett par hundra år sedan..."

12 medelstora semlor

75 g smör
2 dl mjölk
25 g jäst
½ g saffran, 1 pkt
1 dl strösocker
125 g (drygt 1 dl)
kesella lätt
1 ägg
½ tsk salt
480 g (8 dl) vetemjöl
eller vetemjöl special
ägg till pensling


Fyllning
:
200 g mandelmassa
¾ dl mjölk
 
Lingongrädde:
3½ dl mandelmassa
1½ dl lingonsylt

florsocker till pudring


Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma den lite. Smula ner jästen i en degbunke, häll över degspadet och rör tills jästen lösts upp. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel och rör ner i degspadet. Tillsätt även kesella, ägg, resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen ordentligt, ca 10 minuter för hand eller 5 minuter i en hushållsassistent. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem jämnt fördelade på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda en plåt i taget i mitten av ugnen på 200º tills de blivit gyllenbruna. Det tar 10-12 minuter. Låt svalna. Skär ett litet lock av varje bulle och riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och blanda detta med mandelmassan. Tillsätt lite mjölk för att få en tjock smet. Fördela smeten i de urgröpta bullarna. Vispa grädden, blanda ner lingonsylten och spritsa eller lägg en klick lingongrädde på varje bulle. Stansa ut stjärnformar ur locken med ett pepparkaksmått. Lägg stjärnorna på grädden och pudra med florsocker.   


Akutfall!!!

Och naturligtvis skulle jag igårkväll fastna framför TV'n, för att se reprisen på The Event. Jag som skulle upp tidigt da'n därpå, somnade till slut i fåtöljen! Det finns inget ont, som inte har något gott med sig, sägs det. Jag fick en nyttig repetition av benmärgsinfusion!

 TV-världens stora snackis i SVT

NBC:s storsatsning The Event sändes i SVT bara några dagar efter den amerikanska förstasändning - något som aldrig tidigare har inträffat eller gjorts. Jason Ritter, Blair Underwood och Laura Innes spelar några av huvudrollerna i denna actionfyllda konspirationsthriller.

Vad skulle hända om det fanns en så stor amerikansk konspiration att inte ens presidenten visste om den? Och vad skulle hända om en helt vanlig kille snubblade över sanningen om denna konspiration - en hemlighet av sådan kraft att den kunde förändra mänsklighetens utveckling? Vad tror du skulle hända med den killen? Manusförfattaren Nick Wauters och de exekutiva producenterna Steve Stark och Evan Katz har skapat en resa där svaren bara leder till större frågor. De har skapat en resa och en serie som växt till världens kanske just nu hetaste och mest actionfyllda konspirationsthriller.

"Kommer snackas om jorden runt"
The Event är tv-serien som händer här och nu. De första avsnitten är fortfarande under inspelning och inte ens skådespelarna vet vad som väntar längre fram i serien. Eftersom mycket i The Event bygger på överraskningsmoment så väljer många tv-bolag världen över att sända serien så tätt inpå som möjligt efter att avsnitten visats i USA.

- Det är förmodligen den största simultanrelease av en tv-serie som gjorts och The Event är något som det kommer snackas om jorden runt, säger Annie Wegelius, programdirektör på SVT.

The Event sänds i Sverige (SVT), Danmark (Viasat), Norge (bolag ej klart), Finland (MTV3), Tyskland (RTL), Storbritannien (Channel 4), Island (365), Belgien (VMT), Holland (RTL, Italien (Mediaset) och Frankrike (Canal+ och sedan TF1).


 

Case report:

28 Y/O (= years old) was found unconscious

suspected O.D (= overdose) of Heroin

No I.V (= intravenous) access …

 


 

 

P.E.A…Anesthetizing…Shock…Intubation…

Two I.V attempts…V.F…O.D…Dyspnea…

Dehydration…Cyanosis…infant…C.P.R…MVA..

ANYTIME ACCESS IS NEEDED IN A HURRY


Vaniljsemlor!


Omväxling bland semlorna! Baka semlor och fyll med vaniljkräm i stället för mandel. En god variant som fungerar året om.

Du behöver

Bullar

  • 25 gram jäst för söta degar
  • 3 dl mjölk
  • 0,75 dl socker
  • 100 gram smör
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk stött kardemumma
  • ca 9 dl vetemjöl, gärna vetemjöl special

Fyllning

  • 2 dl vaniljkräm, färdig, hemgjord eller av marsanpulver
  • 5-6 dl grädde
  • 1 msk socker

Gör så här:

14 stycken

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm sedan vätskan till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.

Lös jästen med vätskan. Rör ner socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg och tillsätt saltet.

Knåda i ungefär 10 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i 14 bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel.

Klicka ut vaniljkrämen i alla bullarna.

Vispa grädden och sockret så fast att den går att klicka, eller spritsa ut.

Fördela jämnt på alla semlorna med sked eller fyll en spritspåse och spritsa mönster med en stor stjärntyll.

Pensla locket med vatten eller smält smör, vänd det i strösocker. Lägg på locken och semlan är färdig för servering!


[Receptet hämtade jag från www.semlor.nu]

Vaniljsås
4 Portioner

2 1/2 dl Mjölk
3 Äggula
1/2 dl Florsocker
2 tsk Vaniljsocker

Blanda mjölken, äggulorna och sockret. Koka upp under omrörning. Låt såsen svalna. Vispa i vaniljsockret, ställ såsen att kallna. 

Du bör nog göra en lyxigare vaniljsås [för att inte vaniljsåsen ska flyta ut, tillsätt dessutom ev. Maizena] - rör ner 1 dl lätt vispad grädde per fyra portioner!

[Receptet hämtade jag från www.recept.org]

Dragonbiffar till söndagsmiddag

Ingredienser
400 g fläskfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 - 1 1/2 tsk smulad dragon [Nästa gång ska jag prova det andra ytterläget, 1 tsk.]
2 msk potatismjöl
2 st äggulor


Min enkla variant på sky: 1 tärning köttbuljong
5 dl vatten
Saltströaren placeras på bordet.

 (Sky:
2 dl vispgrädde eller "lättare" grädde)
Salt
Citronpeppar
Dragon
Soja)


Tillbehör
:
Kokt pressad potatis
Enkel sallad


Gör så här
Blanda färsen med salt, peppar och dragon.
Rör ner potatismjölet och äggulorna.
Forma avlånga biffar.

Stek dem gyllenbruna, tag upp dem och håll varma.

(Vispa ur stekpannan med grädden och smaka av med kryddorna. Droppa i soja för aptitlig färg.
Häll skyn över biffarna.)

Servera med kokt pressad potatis och en sallad.


[Källa: www.matklubben.se


JoJomensan!


Pep­par­rots­gra­ti­ne­rad kass­ler

 Bilden är hämtad från Allt om Mats hemsida.

4 person(er)
Ingredienser
600 g potatis 
500-600 g kassler 

Sås
140 g ädelost, 1 bit 
2,5 dl kelda, tomat och paprika, 1 förpackning 
0,5 dl vatten 

Tillbehör
250 g broccoli 
150 g sockerbönor eller -ärter 
  persilja, hackad 
  pepparrot, riven 

Tillagning

1. Sätt ugnen på 225°. Skala och skiva potatisen i cm-tjocka skivor.
Koka den i lättsaltat vatten 5 minuter. Låt den rinna av och häll sedan över den i en ugnssäker form.

2. Grovriv ädelosten. Blanda den med Kelda och vatten. Eller kör snabbt ihop osten (i mindre bitar), Kelda och vatten i matberedaren. Häll såsen över potatisen.

3. Skär kasslern i skivor. Lägg skivorna ovanpå potatisen.

4. Gratinera i mitten av ugnen 25-30 minuter. Strö lite hackad persilja och riven pepparrot över vid serveringen. Servera tillsammans med lättkokta broccolibuketter och sockerbönor eller sockerärter.


RSS 2.0