Fortsättning följer

Begränsa inte GUD
 
Guds Förbunds Namn

Gud har valt att uppenbara sig för oss genom sitt namn, (som) registrerades i Skriften.


Det finns tolv förbunds namn för Gud som uppenbarar Hans karaktär så att vi kan (lära) känna honom. Han avslöjar också (sig) själv
(till oss) i Bibeln så att vi kan veta hur man ska gå med honom



Elohim-Gud, vår Skapare och Jehovah-Vår evige Gud

På Bibelns tid, gavs namn som passade perfekt med livet för en viss person. Till exempel betyder Abraham "fader till skaror", Josef "Gud kommer att öka", och namnet Jesus betyder "Jehova är frälsning".

Guds Förbunds namn avslöjar hans karaktär och hans förhållande till oss på olika områden i våra liv. Han uppenbarar sig genom Guds ord, Bibeln - den helige Ande talade genom mänskliga instrument som valdes ut, eftersom de gav sig helt till honom. Jesus fullbordade lagen och profetiorna - de genom vilk(a) Gud talade. Hebreerbrevet 1:1 säger oss att Gud, som talade på många olika sätt genom heliga män, nu har talat till oss genom sin Son, Jesus Kristus.

 Elohim-Gud, vår Skapare:

Elohim är det namn som introducerar Gud i Första Mosebok 1:1. El, betyder Gud och är "kopplad" till Hans makt, "power"=kraft, majestät, ära och myndighet. OHIM talar om mångfald, så vi kan tydligt se, i denna första skrift, att Gud utgörs av ett förbund - den mäktiga Treenigheten. Namnet Elohim är alltid knutet till Guds gärningar. Änglarna känner honom vid detta namn.


Jehovah-Vår evige Gud:

Jehova är namnet på relationen och förbund(et). Gud presenterade sig för Adam som Herre Gud, i Första Mosebok 2. "Och Herren Gud formade människan av stoft från jorden" (Första Moseboken 2:7). Jehova är förknippad med 1)skapelsen av människan, med 2)upprättandet av ett förbund och med 3)försoningen. Det är Jehova som uppenbarar Elohim. Gud dyrkas alltid som Jehova, och man kan inte dyrka/tillbe? honom utan anknytning genom förbundet.

(http://www.john15.org/CovenantNamesofGod.htm, fritt översatt)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0