FÖR ALLA: Ört- och vitlökspaj med skinka.
Jag har mozzarella i kylen, som jag ska se om jag kan göra något av. Hittade ett recept i Buffé nr 5 2005 (sid. 23), som jag ska prova.
Portioner: 4
Ingredienser
3 dl vetemjöl och grahams- eller rågmjöl alt dinkelmjöl
100 g smör
2 msk crème fraiche
1 krm salt
200 g rökt skivad skinka
1 stor purjolök
1 msk smör till stekning
1 dl finhackade färska örter. t ex basilika och timjan
3 pressade vitlöksklyftor
3 ägg
2 dl mellanmjölk
1 dl riven smakrik ost. t ex lagrad grevé, prästost eller cheddar
Gör så här
1.Sätt ugnen på 200 °C. Blanda i en
matberedare/mixer mjöl, smör, crème fraiche och
salt till en pajdeg. Tumma ut den i en stor
pajform, ca 26 cm i diameter. Ställ den kallt ca
15 minuter. Förgrädda i 4 -5 minuter.
2.Strimla skinkan. Dela, skölj och strimla
purjolöken. Fräs skinka och purjo i smör tills
purjon mjuknat. Rör ner örter och vitlök.
3.Vispa ihop ägg och mjölk. Rör ner
purjolöksblandningen. Salta och peppra.
4.Fyll pajskalet och toppa med ost. Grädda mitt i
ugnen i 25 -30 minuter tills pajen fått fin färg
och stelnat. Tänk på att purjolök lätt bränner
vid, täck ev pajen med aluminiumfolie mot slutet.
Servera med sallad.
FÖR ALLA? Gör glutenfri: baka ett glutenfritt
pajdegsskal och följ i övrigt receptet. Gör
mjölkfri: använd mjölkfria alternativ till smör,
crème fraiche,grädde och ost. Gör äggfri: uteslut
äggen och blanda grädden med 1 -2 dl crème
fraiche och den rivna osten i stället. Lägg den
frästa purjoblandningen direkt i pajskalet, häll
på grädde-/ostblandningen och strö ev på mer ost
om så önskas. Grädda enligt receptet.
Tips
Mixa mjölken med örter och vitlök så får du en
vackert knallgrön paj. Om du gör 4 portionspajer
i stället blir det en perfekt lunchlåda eller
picknickmat.
Näringsvärde
Energi:Låg
Fett:Hög