2 värmande soppor
Den 16 december kokte jag kycklingsoppa. Receptet kommer här.
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 chilifrukter** (har jag inte sådana hemma, sätter jag fram burken med chilipeppar, på bordet). Känner man inte till chilifrukten, bör man gå denna väg.
4 paprikor
1,5 dl okokt ris (ska koka).
4 tärningar grönsaksbuljong => 2 liter vatten upptill.
4 tomater (skållas, varefter skalet dras av).
2 knippen gräslök
oregano (jag sätter kryddburken på matbordet).
salt
peppar
* Ev. kan Lena och Hans Egleus (för mig obekanta personer) tidigare ha haft detta recept på sin hemsida.
** Chilifrukten lärde jag känna genom Ica's "Chilimix, 75 g". Denna förpackning innehåller Dutch Chili, Thai Chili, Santa Fe (inte Santa Cruz, således), Jalapeno, Fresno, Piri Piri
(håll i er, i Simrishamn - jag kommer snart farandes!), Scotch Bonnet och Habanero (stavas nästan som Habanera, i Carmen), i nu nämnd ordningsföljd, från svag till stark.
När jag, den 18 december, hade stått framför detta förbaskade (ursäkta!) beläte (datorn), i 1 timme och 20 minuter, kunde det väl ha räckt för den gången? Nädå, här kom lite till.
http://rosemck1.tripod.com/bizet-habanera-to-carmen-opera.mid
Tomatsoppan blir ”hot” med curry och kyckling.
1 äpple
1 gul lök
smör
1 msk curry
1 krm svartpeppar
2 burkar passerade tomater, á 400 g
1 dl vatten
2 ½ dl Matlagningsgrädde 15%
2 grönsaksbuljongtärningar
1 krm socker
½ tsk salt
½ dl hackad persilja
Källa: Arlaköket nr 3 2001
Ingredienser till Grönsakssoppa (av okänt ursprung*), som jag har lagat flera gånger:
Ingredienser
4 port
2 kycklingfiléer, ca 250 g1 äpple
1 gul lök
smör
1 msk curry
1 krm svartpeppar
2 burkar passerade tomater, á 400 g
1 dl vatten
2 ½ dl Matlagningsgrädde 15%
2 grönsaksbuljongtärningar
1 krm socker
½ tsk salt
½ dl hackad persilja
Gör så här
Strimla kycklingen. Kärna ur och strimla äpplet. Skala och hacka löken. Fräs allt i smör och curry i en gryta. Rör i peppar, tomater, vatten, grädde och buljongtärningar. Låt soppan koka några minuter. Smaksätt med socker och salt. Strö över persilja.2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 chilifrukter** (har jag inte sådana hemma, sätter jag fram burken med chilipeppar, på bordet). Känner man inte till chilifrukten, bör man gå denna väg.
4 paprikor
1,5 dl okokt ris (ska koka).
4 tärningar grönsaksbuljong => 2 liter vatten upptill.
4 tomater (skållas, varefter skalet dras av).
2 knippen gräslök
oregano (jag sätter kryddburken på matbordet).
salt
peppar
* Ev. kan Lena och Hans Egleus (för mig obekanta personer) tidigare ha haft detta recept på sin hemsida.
** Chilifrukten lärde jag känna genom Ica's "Chilimix, 75 g". Denna förpackning innehåller Dutch Chili, Thai Chili, Santa Fe (inte Santa Cruz, således), Jalapeno, Fresno, Piri Piri

När jag, den 18 december, hade stått framför detta förbaskade (ursäkta!) beläte (datorn), i 1 timme och 20 minuter, kunde det väl ha räckt för den gången? Nädå, här kom lite till.
http://rosemck1.tripod.com/bizet-habanera-to-carmen-opera.mid
Kommentarer
Trackback