S väljer hundar före personal

  • Arkivbild. Socialdemokraterna i Ragunda vill att kommunen köper in hundar till vården. Personal som är allergiska ska i så fall omplaceras.

"Socialdemokraterna i Ragunda har lämnat in en motion till kommunstyrelsen som hålls på tisdag. De vill att kommunen skaffar så kallade vårdhundar, framför allt inom äldrevården.


– Det finns flera undersökningar som visar att djur inom demensvården minskar läkemedelsanvändningen bland patienterna. Och att de mår bättre, säger Kicki Fredriksson, ordförande i socialdemokraternas arbetarekommun i Ragunda.• Hur gör man med dem som är allergiska?


– Dementa personer är inte allergiska mot hundar. Sedan måste man fråga sig om vården är till för personalen eller de äldre. Vården är till för de äldre. Då kanske man får omplacera personal, säger hon.


Nu hoppas Socialdemokraterna att kommunstyrelsen utreder frågan.


– Det går att utbilda speciella vårdhundar. Det kostar mellan 29 000 och 30 000 kronor. I vilket fall som helst måste det vara en stabil och lydig hund som vet vad den får göra och inte göra. Det går inte att ha en ung valp, säger Kicki Fredriksson.Sjuksköterskan Anneli Hedberg, som arbetar mycket med allergier hos barn och ungdomar, har aldrig hört talas om att demenssjuka inte är allergiska mot hundar.


– Det är andra mekanismer som styr allergier. Det sitter inte bara i hjärnan. Har man allergi och sedan får demens så försvinner inte bara allergin. Det är inget jag känner igen, säger hon."
Saxat ur dagens ÖstersundsPost


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0