Vaniljsemlor!


Omväxling bland semlorna! Baka semlor och fyll med vaniljkräm i stället för mandel. En god variant som fungerar året om.

Du behöver

Bullar

  • 25 gram jäst för söta degar
  • 3 dl mjölk
  • 0,75 dl socker
  • 100 gram smör
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk stött kardemumma
  • ca 9 dl vetemjöl, gärna vetemjöl special

Fyllning

  • 2 dl vaniljkräm, färdig, hemgjord eller av marsanpulver
  • 5-6 dl grädde
  • 1 msk socker

Gör så här:

14 stycken

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm sedan vätskan till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.

Lös jästen med vätskan. Rör ner socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg och tillsätt saltet.

Knåda i ungefär 10 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i 14 bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel.

Klicka ut vaniljkrämen i alla bullarna.

Vispa grädden och sockret så fast att den går att klicka, eller spritsa ut.

Fördela jämnt på alla semlorna med sked eller fyll en spritspåse och spritsa mönster med en stor stjärntyll.

Pensla locket med vatten eller smält smör, vänd det i strösocker. Lägg på locken och semlan är färdig för servering!


[Receptet hämtade jag från www.semlor.nu]

Vaniljsås
4 Portioner

2 1/2 dl Mjölk
3 Äggula
1/2 dl Florsocker
2 tsk Vaniljsocker

Blanda mjölken, äggulorna och sockret. Koka upp under omrörning. Låt såsen svalna. Vispa i vaniljsockret, ställ såsen att kallna. 

Du bör nog göra en lyxigare vaniljsås [för att inte vaniljsåsen ska flyta ut, tillsätt dessutom ev. Maizena] - rör ner 1 dl lätt vispad grädde per fyra portioner!

[Receptet hämtade jag från www.recept.org]

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0